Nya Levande Bibeln

Predikaren 8

1Vad underbart det är att vara vis och förstå vad saker och ting innebär. Visheten får en människa att le och hårdheten i hennes ansikte att mjukna.

2-3 Lyd kungen, som du lovat att göra. Försök inte att komma ifrån dina plikter, inte ens om de är obehagliga, för kungen straffar dem som inte lyder.

Det ligger en väldig auktoritet bakom hans befallningar, och ingen kan ifrågasätta dem eller sätta sig upp mot honom.

Den som lyder honom slipper att bli straffad. Den som är vis vet alltid vad han ska göra.

6-7 Ja, det finns tid och möjlighet för allt, även om människans bekymmer vilar tungt på henne. Ingen vet vad som kommer att hända och ingen kan tala om det.

Ingen människa kan hindra att hennes ande tas ifrån henne. Och ingen har heller makt att skjuta upp sin dödsdag. Det finns nämligen ingen möjlighet att komma undan den med dess hemska kval. Ondskan är då ingen tillgång, och den kommer inte att kunna rädda någon människa.

Det är säkrast att frukta Gud

9-10 Jag har mycket noga tänkt på allt som händer här i världen, där människor har makt att skada varandra. Jag har sett hur onda människor har blivit begravda, men redan på vägen från kyrkogården har deras vänner glömt allt ont de gjort. Och dessa döda har sedan blivit ärade i just den stad där de bedrivit sin ondska. Är inte detta märkligt?

11 Eftersom Gud inte på en gång straffar dem som syndar känner sig folk säkra fast de gör det som är ont.

12 Men även om en människa syndar hundra gånger och ändå får leva, så vet jag att det kommer att gå bra för dem som har respekt för Gud.

13 De som är onda kommer däremot inte att bli lyckliga och leva länge. Deras dagar kommer att försvinna lika snabbt som skuggor, därför att de inte tar Gud på allvar.

14 Det är märkligt med det som händer här i världen: En del goda människor tycks behandlas som om de var onda och en del onda som om de var väldigt goda. Utan tvekan är det upprörande!

Arbetsglädje är en gåva från Gud

15 Då bestämde jag mig för att njuta av livet och ha roligt. Jag kände att det inte finns något bättre här på jorden för människan än att hon äter och dricker och är glad. Hon kan då känna sig lycklig i sitt arbete under den tid som Gud låter henne leva.

Vi har alla samma väg att gå

16-17 Då jag sökte efter visheten, lade jag märke till all den verksamhet som förekommer i världen. Den pågår dag och natt och upphör aldrig. (Naturligtvis är det bara Gud som kan se allt, och inte ens den visaste människa som säger att hon vet allt, gör det verkligen!)