Nya Levande Bibeln

Uppenbarelseboken 9

1Sedan blåste den femte ängeln i sin trumpet, och jag såg en stjärna som från himlen hade fallit till jorden, och stjärnan fick nycklarna till den bottenlösa avgrunden.

När stjärnan öppnade den vällde det fram rök som från en väldig smältugn, och solen och luften förmörkades av röken.

Sedan kom gräshoppor fram ur röken och slog ner på jorden och fick makt att sticka som skorpioner.

De blev tillsagda att inte skada gräset eller växterna eller träden, utan i stället angripa de människor som inte hade Guds märke på sina pannor.

De fick inte döda dem, men skulle tortera dem under fem månader, och smärtan var som skorpionstick.

I dessa dagar vill människor ta sina liv, men kommer inte att kunna det. De ska längta efter att dö, men döden kommer att fly från dem!

Gräshopporna såg ut som hästar, rustade för drabbning. Det såg ut som om de hade guldkronor på sina huvuden, och deras ansikten liknade människors.

Deras hår var långt som kvinnohår, och deras tänder var som lejonens.

De bar bröstsköldar som verkade vara av järn, och deras vingar dånade som en armé av vagnar, som rusar iväg i strid.

10 De hade stjärtar med giftgaddar som skorpioner, och den förmåga de fått att under fem månader plåga människorna fanns i deras stjärtar.

11 Deras kung är avgrundens ängel, som på hebreiska heter Abaddon och på grekiska Apollyon, vilket betyder Förstöraren.

12 Det första klagoropet är nu över, men det ska komma ytterligare två.

13 Den sjätte ängeln blåste i sin trumpet, och jag hörde en röst som talade från de fyra hornen på guldaltaret, som står vid Guds tron.

14 Den sa till den sjätte ängeln: Släpp lös de fyra fallna änglar som är bundna vid den stora floden Eufrat.

15 De hade väntat på detta år, och denna månad och dag och timme, och nu släpptes de lösa för att döda en tredjedel av människorna.

16 De ledde en armé med tvåhundra miljoner krigare - jag fick höra att de var så många.

17-18 I en syn såg jag deras hästar och ryttare, och så här såg de ut: Ryttarna bar eldröda rustningar, fast några av dem var himmelsblå och andra gula. Hästarnas huvuden liknade lejonhuvuden, och rök och eld och svavel vällde ut ur deras munnar och dödade en tredjedel av alla människor.

19 Deras dödande kraft fanns inte bara i deras munnar, utan också i deras svansar, för deras svansar var som ormhuvuden, som slog och högg och gav dödliga sår.

20 Men de människor som överlevde dessa plågor vägrade fortfarande att omvända sig till Gud! De ville inte avstå från att tillbe demoner, och inte heller från de avgudar som de själva gjort av guld, silver, koppar, sten och trä och som varken kunde se eller höra eller gå.

21 Inte heller omvände de sig från sitt mördande, sin ockultism, sin omoral och sina stölder.