Nya Levande Bibeln

Romarbrevet 13

Goda medborgare

1-2 Lyd myndigheterna och rätta dig efter de lagar och förordningar som de har beslutat om. Gud vill att vi ska lyda dem som är satta över oss. De har fått sin makt av Gud. Den som vägrar att lyda landets lagar sätter sig upp mot Gud, och kommer också att bli straffad.

Domstolarna är ju inte ett hot mot den som gör det som är rätt. Den som gör något orätt däremot kommer alltid att känna sig iakttagen. Om du nu vill slippa att gå omkring och vara orolig, måste du lyda lagarna och du kommer att klara dig fint.

Domstolarna är tillsatta av Gud för att stå till din tjänst. Men om du gör något orätt, måste du naturligtvis vara rädd för att de kommer att straffa dig. Det är just så Gud vill ha det.

Lyd lagarna av två skäl. Dels för att inte bli straffad, dels för att lagen är till för att följas.

Betala också skatt av samma skäl. Tjänstemännen i förvaltningen måste nämligen betalas, så att de kan fortsätta att utföra Guds verk och tjäna er.

Betala var och en vad han bör ha. Betala era skatter och tullavgifter med glädje. Lyd dem som är satta över er och visa respekt mot dem som bör respekteras.

Det viktigaste budet

Gör er kvitt alla era skulder, men kom ihåg er skyldighet att älska varandra. För om du älskar andra lyder du alla Guds lagar och uppfyller alla Guds krav.

Om du älskar din granne lika mycket som du älskar dig själv, kommer du inte att vilja skada eller lura honom eller döda honom eller stjäla från honom. Och du kommer inte heller att leva i otrohet med hans fru, eller vara avundsjuk på det han äger, eller göra något annat som de tio budorden säger är orätt. Alla tio kan sammanfattas i detta enda: att älska sin medmänniska som sig själv.

10 Kärleken gör inget orätt mot någon. Det är därför den helt tillfredsställer Guds krav. Det är den enda lag du behöver.

11 Ett annat skäl för att leva riktigt är att du vet att tiden håller på att gå mot sitt slut. Vakna upp, för dagen då Herren kommer tillbaka är närmare nu än när vi först började tro.

12-14 Natten har varit lång, och dagen för hans återkomst är snart inne. Sluta därför med allt det onda som mörkret hjälper dig att dölja. Gör bara det som är gott och som tål dagsljuset. Då kan ingen komma åt dig och du kan handla frimodigt. Använd inte din tid till vilda fester, fylleri, äktenskapsbrott, gräl och avundsjuka. Lev i stället som Jesus Kristus skulle göra i din situation, och försök låta bli att tänka för mycket på dig själv och dina egna behov.