Nya Levande Bibeln

Ordspråksboken 30

Den vise Agurs ordspråk

1Här följer Agurs, Jakes sons, budskap till Itiel och Ukal:

Jag är trött, Gud, och färdig att dö. Jag är till och med för dum för att kunna kallas människa, och jag saknar förstånd!

Jag har inte fått lära mig vishet, och jag vet knappast något om Gud.

Säg mig: Vem mer än Gud kan vara både i himlen och på jorden? Vem mer håller vinden i sina händer och tämjer vattenmassorna i haven? Vem mer har fastställt jordens gränser? Om det finns någon annan, vad heter han då? Eller vad heter hans son, vet du det?

Varje Guds ord visar sig vara sant, och han beskyddar alla som flyr till honom.

Lägg ingenting till hans ord, för då måste han tillrättavisa dig för att du är en lögnare.

Gud, jag ber om två saker från dig innan jag dör:

Hjälp mig för det första att aldrig ljuga. Ge mig för det andra varken fattigdom eller rikedom! Ge mig bara vad jag behöver!

Om jag blir rik kan jag ju tro att jag klarar mig utan Herren. Och om jag är alltför fattig kanske jag börjar stjäla och på så sätt vanärar Guds heliga namn.

10 Förtala aldrig en person inför hans arbetsgivare, för då vilar en förbannelse över dig.

11-12 Det finns sådana som förbannar sina föräldrar och som tycker att de själva är felfria, trots sina många synder.

13-14 Det finns sådana som är stolta och högmodiga utan like. De gnager på de fattiga med tänder lika skarpa som knivar!

15-16 Det finns två ting som aldrig får nog, likt en blodigel som alltid vill ha mer, nej, tre ting! Nej, fyra: Dödsriket.En barnlös hustru, som längtar efter barn.Den torra marken som törstar efter regn.Elden som kommit lös.

17 Den som hånar sin far och föraktar sin mor ska få ögonen uthackade av korpar och sin kropp uppäten av gamarna.

18-19 Det finns tre saker som är för underbara för att jag ska förstå dem, nej, fyra!Hur en örn kan glida fram genom luften.Hur en orm kan ringla sig fram på klipphällen.Hur ett fartyg hittar vägen över de gungande haven.Den växande kärleken mellan en man och en kvinna.

20 Så här beter sig en otrogen hustru: Hon ligger med en annan man och stiger sedan upp och säger: Vad är det för fel med det?

21-23 Det finns tre saker som skakar ett land, nej, det finns fyra saker som det inte kan stå ut med:En slav som blir kung.En dåre som blir rik.En föraktad kvinna som så småningom blir gift.En tjänsteflicka som tar fruns plats.

24-28 Det finns fyra djur som är små, men ovanligt kloka:Myrorna - de är inte starka, men de samlar mat för vintern.Klippgrävlingarna - de är bräckliga, små djur som lever bland klipporna.Gräshopporna - fastän de inte har någon ledare, håller de ihop i svärmar.Ödlorna - de är lätta att fånga, men ändå hittar man dem i de kungliga palatsen!

29-31 Det finns tre på jorden som gör intryck när de skrider fram, nej, fyra:Lejonet, djurens kung. Det går inte åt sidan för någon.En kringspatserande tupp.En getabock.En kung som leder sin armé.

32 Om du burit dig dumt åt genom att planera något ont eller varit stolt, så skryt inte om det. Håll i stället handen för munnen och skäms.

33 På samma sätt som man kärnar smör av grädde och ett slag på näsan orsakar näsblod, så orsakar vrede gräl.