Nya Levande Bibeln

2 Timotheosbrevet 3

Världens sista tid

1Du bör också veta detta, Timotheos, att under den sista tiden kommer det att bli mycket svårt att vara kristen.

Människorna kommer då bara att tänka på sig själva och sina pengar. De kommer att vara fulla av skryt och överskatta sig själva och ta stora ord i sin mun. De kommer att smäda Gud och vara olydiga mot sina föräldrar, otacksamma och alltigenom onda.

De kommer att vara hänsynslösa och vägra att böja sig för någon. De kommer att vara lögnare och bråkmakare, råa och grymma och likgiltiga för allt gott.

De kommer att förråda sina vänner, vara obehärskade, uppblåsta av högfärd och föredra nöjen framför Gud.

De vill gärna framstå som religiösa, men de vill fördenskull inte ha något med Guds förvandlande kraft att göra. Låt dig inte luras av dem.

Det är sådana som objudna går från hus till hus och skaffar sig makt och inflytande över kvinnor, som på grund av sina synder är skuldtyngda, och därför är mottagliga för nya läror.

Sådana kvinnor är alltid redo att följa nya lärare, men de förstår aldrig sanningen.

På samma sätt som de egyptiska trollkarlarna Jannes och Jambres satte sig upp mot Mose, så sätter sig dessa lärare upp mot sanningen. De har en oren tankevärld och förmörkade sinnen, och deras tro är ingenting värd.

Men de kommer inte att kunna hålla på med detta hur länge som helst. En dag kommer deras bedrägeri att bli avslöjat inför alla på samma sätt som Jannes och Jambres synd blev det.

Sanningen möter motstånd

10 Men jag vet att du inte är sådan, för du har noga följt mig i allt jag har gjort. Du vet vad jag tror på, och du känner till hur jag lever och vad jag vill. Du känner till min tro på Kristus och hur jag har lidit. Du vet vilket tålamod jag har, och hur stor min kärlek till dig är.

11 Du vet vilka svårigheter jag har hamnat i därför att jag har förkunnat de goda nyheterna. Du vet vad jag fick gå igenom när jag besökte Antiochia, Ikonion och Lystra. Men Herren räddade mig!

12 Nu är det en gång så att alla som vill leva ett liv helt för Gud, och i gemenskap med Jesus Kristus, kommer att få lida förföljelse.

13 Ogudaktiga människor och falska lärare kommer bara att bli allt mer hänsynslösa, och de kommer att bedra många på samma sätt som de själva har blivit bedragna av Satan.

14 Men du måste hålla fast vid det som du har lärt dig. Du vet att det är sant och att du kan lita på oss som har undervisat dig.

15 Redan som barn blev du undervisad i de heliga Skrifterna. Genom dem förstår du hur man tar emot Guds frälsning genom tron på Jesus Kristus.

16 Hela Skriften är inspirerad av Gud, och det finns inget som kan mätas med den, när det gäller att undervisa oss om vad som är sant och lära oss att förstå vad som är orätt. Den korrigerar oss och hjälper oss att leva som Gud vill.

17 Genom den blir var och en som vill tjäna Gud rustad till att göra gott mot andra.