Uppenbarelseboken 3 – Swedish Contemporary Bible NUB

Swedish Contemporary Bible

Uppenbarelseboken 3:1-22

Brevet till församlingen i Sardes

1Skriv till budbäraren3:1 Se not till 2:1. för församlingen i Sardes:

’Så säger han som har Guds sju andar och de sju stjärnorna3:1 Se not till 1:4.:

Jag känner dina gärningar. Du har ett rykte om dig att du lever, men du är död. 2Vakna upp och stärk det lilla som finns kvar och håller på att dö. Jag har funnit att dina gärningar inte är fullkomliga inför min Gud. 3Tänk på vad du har fått höra och ta emot. Ta vara på det och vänd om, för om du inte vaknar, ska jag komma som en tjuv, och du vet inte vilken stund jag kommer över dig.

4Men det finns trots allt några hos dig i Sardes som inte har fläckat sina kläder. De ska vandra med mig i vita kläder3:4 Vita kläder är en bild på att vara rättfärdig inför Gud., för de har förtjänat det.

5Den som segrar ska få vita kläder, och jag ska inte stryka hans namn ur livets bok3:5 Ett register över alla som får evigt liv. Jfr 2 Mos 32:32 och Ps 69:29. utan ska kännas vid hans namn inför min Fader och inför hans änglar. 6Den som har öron ska höra vad Anden säger till församlingarna.’

Brevet till församlingen i Filadelfia

7Skriv till budbäraren3:7 Se not till 2:1. för församlingen i Filadelfia:

’Så säger han som är helig och sann och har Davids nyckel3:7 Jesus har fått kung Davids makt och myndighet., han som öppnar, så att ingen kan stänga och stänger så att ingen kan öppna3:7 Jfr Jes 22:22.:

8Jag känner dina gärningar. Se, nu har jag öppnat en dörr för dig, som ingen kan stänga. Din kraft är inte stor, men du har hållit mitt ord och inte förnekat mitt namn. 9Se! Jag ska låta några komma från Satans synagoga, några som påstår att de är judar men inte är det utan ljuger. De ska tvingas falla ner inför dina fötter och inse att jag älskar dig. 10Du har bevarat ordet om min uthållighet, och därför ska jag bevara dig från den stund av prövning som ska komma över världen för att sätta jordens invånare på prov.

11Jag kommer snart. Håll fast vid det du har, så att ingen tar ifrån dig segerkransen.

12Den som segrar ska jag göra till en pelare i min Guds tempel, och han behöver aldrig mer lämna det. Jag ska skriva på honom min Guds namn, namnet på min Guds stad, det nya Jerusalem som kommer ner från himlen från min Gud, och mitt nya namn. 13Den som har öron ska höra vad Anden säger till församlingarna.’

Brevet till församlingen i Laodikeia

14Skriv till budbäraren3:14 Se not till 2:1. för församlingen i Laodikeia:

’Så säger han som är Amen3:14 Amen betyder sannerligen, det trovärdiga, sanna vittnet, ursprunget till Guds skapelse:

15Jag känner dina gärningar. Du är varken kall eller varm! Jag önskar att du var det ena eller det andra.3:15 I närheten av staden fanns källor dels med hett vatten med helande effekt, dels med kallt, uppfriskande vatten, men när vattnet nådde staden var det ljummet, en bild som Jesus använde för att belysa församlingens verkningslösa tillstånd. 16Men eftersom du är ljum och varken kall eller varm, så ska jag spy ut dig ur min mun. 17Du säger: ’Jag är rik, jag har blivit förmögen, och har inte behov av något mer!’ Du inser inte att du är eländig och bedrövlig och fattig och blind och naken. 18Därför vill jag ge dig rådet att köpa guld av mig som har renats i eld, så att du blir rik, och vita kläder så att du kan dölja din skamliga nakenhet, och salva, så att du kan smörja dina ögon och se.3:18 Laodikeia var provinsens rikaste stad, berömt för sina banker, sin textiltillverkning och sina mediciner.

19Jag tillrättavisar och fostrar alla som jag älskar. Skynda dig därför och vänd om! 20Se, jag står vid dörren och knackar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, ska jag komma in till honom, och vi ska äta tillsammans.

21Den som segrar ska få sitta bredvid mig på min tron, på samma sätt som jag sitter bredvid min Fader på hans tron. 22Den som har öron ska höra vad Anden säger till församlingarna.’ ”