2. Мојсијева 39 – New Serbian Translation NSP

New Serbian Translation

2. Мојсијева 39:1-43

Свештеничке одежде

1Од љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине, направили су свету одору за службу у Светињи; направили су посвећене одоре за Арона, како је Господ заповедио Мојсију.

Оплећак

2Оплећак су направили од злата, љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине и финог лана. 3Исковали су плочице од злата, па су их изрезали у нити да се вешто уплету у љубичасту, скерлетну и тамно црвену тканину и од финог лана – вешто извезен. 4За оплећак су направили нараменице које су биле састављене с њим на оба његова краја. 5Појас којим се опасивао оплећак је такође био направљен од злата, љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине и финог лана, тако да је с њим чинио једну целину, као што је Господ заповедио Мојсију.

6Затим су оникс опточили оквиром од злата. На њему су, као на печатном прстену, била изрезана имена Израиљевих синова. 7Уметнули су их у нараменице оплећка да буду подсетник синовима Израиљевим, како је Господ заповедио Мојсију.

Напрсник

8Потом су направили напрсник уметничком вештином, као и оплећак: од злата, љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине и финог лана. 9Био је у облику четвороугла, удвојен; био је педаљ39,9 Око 23 cm. дужине, педаљ ширине, и подвостручен. 10Уметнуо је у њега четири реда драгог камења. У првом реду су били: рубин, топаз и смарагд; 11у другом реду: малахит, сафир и дијамант; 12у трећем реду: хијацинт, ахат и аметист; 13а у четвртом реду: хрисолит, оникс и јаспис. Били су опточени златним оквиром. 14Било је дванаест драгих каменова са именима синова Израиљевих; на сваком је било урезано, као на печату на прстењу, по једно име за свако од дванаест племена.

15За напрсник су направили ланчиће од чистог злата у облику уплетене узице. 16Затим су направили два златна колутића и причврстили их на два горња угла напрсника. 17Златне ланчиће су привезали за два колутића на угловима напрсника. 18Оба краја ланчића су привезали за два оквира и причврстили их за две нараменице с предње стране оплећка. 19Онда су направили два колутића од злата и причврстили их за два доња угла напрсника, при рубу унутрашње стране до оплећка. 20Затим су направили два колутића од злата и причврстили их за доњи крај нараменице оплећка, на његовој предњој страни, код шава изнад појаса оплећка. 21Колутиће напрсника су привезали за колутиће оплећка узицом од пурпура, да би напрсник стајао изнад појаса, те да не би спадао с оплећка, баш како је Господ заповедио Мојсију.

Плашт

22Потом су направили плашт за оплећак, сав исткан од љубичасте тканине. 23У његовој средини је био прорез за главу, као прорез на оклопу. Руб око прореза био је опшивен везеним оковратником, да се плашт не би цепао. 24Свуда око доњег руба плашта направили су нарове од љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине, и финог лана. 25Направили су звончиће од чистог злата и ставили их између нарова, свуда око руба плашта за службу, баш како је Господ заповедио Мојсију: 26звонце па нар, звонце па нар, и тако свуда около уз руб плашта, као што је Господ заповедио Мојсију.

27Арону и његовим синовима су исткали кошуље од финог лана, 28ланене турбане, ланене капе и гаће од финог лана. 29Појасеви су били везом извезени од финог лана, љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине, баш како је Господ заповедио Мојсију.

Посветна плочица

30Затим су направили плочицу, посветни натпис, од чистог злата и на њему урезали као на печату: „Посвећен Господу“. 31Привезали су је љубичастом врпцом и поставили је на врх турбана, баш како је Господ заповедио Мојсију.

Довршење радова

32Тако су били завршени сви радови на Пребивалишту, Шатору од састанка. Израиљци су урадили све што је Господ рекао Мојсију да ураде. 33Онда су донели Мојсију Пребивалиште, Шатор од састанка и сав његов прибор: његове копче, његове даске, његове обруче, његове стубове и подножја; 34покривач од овнујских кожа обојених у црвено, покривач од финих кожа и преградну завесу; 35Ковчег сведочанства са својим дршкама и поклопац; 36сто са свим његовим прибором; принесене хлебове; 37свећњак од чистог злата са његовим свећама – поређаним лампама – са свим његовим прибором, и уље за осветљење; 38жртвеник од злата, уље помазања и зачине за кађење и застор за улаз у Шатор; 39бронзани жртвеник са бронзаном оплатом, дршкама и свим његовим прибором; умиваоник са својим постољем; 40завесе за двориште, са стубовима и подножјима, и застор за дворишни улаз, његову ужад и кочиће и сав прибор за службу у Пребивалишту, за Шатор од састанка; 41извезене одежде за службу у Светињи – посвећене одежде за свештеника Арона и одежде за свештеничку службу његових синова. 42Израиљци су урадили сав посао онако како је Господ заповедио Мојсију. 43Мојсије је, затим, прегледао све радове, па кад је видео да су урадили како је Господ заповедио, благословио их је.