Откривење 21 – New Serbian Translation NSP

New Serbian Translation

Откривење 21:1-27

Ново небо и нова земља

1Онда сам видео ново небо и нову земљу. Прво небо и прва земља су нестали, а и море је ишчезло. 2Видео сам и свети град, Нови Јерусалим, како се спушта са неба од Бога, опремљен као невеста украшена за свога мужа. 3Уто сам чуо снажан глас са престола како говори: „Ево Шатора Божијег међу људима! Он ће пребивати са њима, а они ће бити његов народ, и сам Бог ће бити међу њима!“ 4Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, јер смрти више неће бити. Неће више бити ни туге, ни плача, ни бола, јер је прошло оно што је било некада.

5А онај што је седео на престолу рече: „Ево, све чиним ново!“ Још рече: „Напиши: ’Ове речи су поуздане и истините.’“ 6Онда рече: „Сврши се! Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак. Жедноме ћу дати да забадава пије с извора воде живота. 7Победник ће ово примити у посед. Ја ћу му бити Бог, а он ће ми бити син. 8А кукавице, неверни, изопачени, убице, блудници, врачари, идолопоклоници, и сви лажљивци, примиће своју плату у језеру које пламти огњем и сумпором. То је друга смрт.“

Нови Јерусалим

9Затим је дошао један од седам анђела, који су имали седам здела напуњених са седам последњих зала, и рекао ми: „Дођи, показаћу ти невесту, жену Јагњетову.“ 10Тада ме је Дух Божији обузео, па ме је анђео одвео на велику и високу планину, и показао ми свети град Јерусалим како силази са неба од Бога. 11Божија слава је зрачила из њега, блистајући кристалним сјајем као драги камен јаспис. 12Окруживао га је велики и високи зид са дванаест врата. Пред вратима је стајало дванаест анђела, а на вратима је било написано дванаест имена; то су имена дванаест племена Израиљевих. 13Град је имао троја врата на источној страни, троја врата на северној страни, троја врата на јужној страни и троја врата на западној страни. 14Зид је почивао на дванаест темеља, на којима су била написана имена дванаест Јагњетових апостола.

15А онај што је говорио са мном имао је мерни штап од злата, да измери град, његова врата и зид. 16Град се простирао у облику четвороугаоника, једнаке дужине и ширине. Анђео је измерио град мерним штапом: био је дугачак дванаест хиљада стадија21,16 2.200 km.; толика му је била и ширина и висина. 17Измерио је и градски зид: дебљина му је била стотину четрдесет четири лакта.21,17 72 m. Анђео се користио људском мером. 18Зид је био саграђен од јасписа, а град је био сав од чистог злата – као од чистог кристала. 19Темељи градског зида били су украшени сваковрсним драгим камењем: први темељ је био од јасписа, други од сафира, трећи од халкидона, четврти од смарагда, 20пети од сардоникса, шести од сарда, седми од хрисолита, осми од вирила, девети од топаза, десети од хрисопраса, једанаести од јакинта, дванаести од аметиста. 21А дванаест врата, дванаест су бисера; свака врата била су од једног бисера. Градски трг је био сав од чистог злата – као од чистог кристала.

22У граду нисам видео храм. Наиме, сам Господ Бог, Сведржитељ, и Јагње, његов су храм. 23Граду нису потребни ни сунце ни месец да му светле, јер га је обасјала Божија слава, а Јагње је његова светиљка. 24Народи ће ходати у његовој светлости, а земаљски цареви доносиће у њега своје богатство. 25Његова врата неће се затварати дању, и тамо ноћи неће ни бити. 26Раскош и богатство народа биће донесени у њега. 27Међутим, у њега неће ући ништа што је нечисто, нити ико ко чини што је гадно и неистинито, већ само они који су уписани у Јагњетовој Књизи живота.