Откривење 20 – New Serbian Translation NSP

New Serbian Translation

Откривење 20:1-15

Хиљадугодишње царство

1Затим сам видео анђела како силази са неба. Овај је имао кључ од бездана и велики ланац у својој руци. 2Он ухвати Аждају, Стару змију, која је ђаво и Сатана, и окова је на хиљаду година. 3Онда је баци у бездан, закључа је и запечати, тако да не заводи више народе, док се не наврши хиљаду година. После овога она има да буде одрешена на кратко време.

4Онда сам видео престоле. Онима што су седели на њима дана је власт да суде. Видео сам и душе оних којима су одрубљене главе, јер су сведочили за Исуса и због Божије речи, и оне који се нису поклонили Звери, ни њеном кипу; оне који нису примили жиг на своју руку и на своје чело. Ови су оживели и владали са Христом хиљаду година. 5(Остали мртви нису оживели, док се није навршило хиљаду година.) То је прво васкрсење. 6Блажени су и свети они који учествују у првом васкрсењу. Смрт над њима нема власт. Они ће бити свештеници Божији и Христови и владати са њим хиљаду година.

Ђаволов коначни пораз

7А кад се наврши хиљаду година, Сатана ће бити пуштен из своје тамнице, 8па ће изаћи да заведе народе на све четири стране света, Гога и Магога, и да их окупи на бој. Они су бројни као песак на морској обали. 9Успеше се они на зараван у земљи, па опколише табор Божијег народа и њихов вољени град, али сиђе ватра с неба, па их прождре. 10А ђаво, који их је доводио у заблуду, био је бачен у огњено и сумпорно језеро, где су Звер и лажни пророк. Тамо ће бити мучени дању и ноћу од сад и довека.

Коначни суд

11Затим сам видео велики бели престо и оног који седи на њему. Од његовог лица побегоше и земља и небо; не оста од њих ни трага. 12Онда сам видео мртве, велике и мале, како стоје пред престолом. Отворише се књиге. Онда је једна друга књига била отворена, Књига живота, те су мртви били суђени по својим делима, према ономе што је записано у књигама. 13Море изведе своје мртве који су били у њему, а Смрт и Свет мртвих изведоше мртве који су били у њима, па је свако био осуђен по својим делима. 14Тада су Смрт и Свет мртвих били бачени у огњено језеро. Огњено језеро – то је друга смрт. 15Чије се име не нађе записано у Књизи живота, тај би бачен у огњено језеро.