Колошанима 2 – New Serbian Translation NSP

New Serbian Translation

Колошанима 2:1-23

1Хоћу да знате колико се борим за вас, за оне у Лаодикији и за све који ме нису лично срели. 2Желим, наиме, да им се срца охрабре и уједине у љубави, да би изобиловали у потпуном разумевању, у познању тајне Божије, Христа, 3у коме су скривена сва богатства мудрости и знања.

4Кажем вам ово да вас нико не би завео убедљивим говором. 5Јер, иако сам телом одсутан, духом сам са вама, па се радујем гледајући ваш ред и чврстину ваше вере у Христа.

Упозорење против лажних учења

6Будући да сте прихватили Христа Исуса као Господа, живите у њему, 7укорењени и назидани на њему и учвршћени у вери како сте поучени, обилно захваљујући. 8Пазите да вас ко не зароби филозофијом и испразном заблудом, која се темељи на људском предању и учењу о силама овога света, а не на Христу.

9Јер, у њему телесно пребива сва пунина божанства. 10А ви сте примили испуњење у њему, који је глава над сваким главарством и власти. 11У њему сте обрезани, али не људском руком, него обрезањем које је извршио Христос, а оно се састоји у уклањању грешне природе. 12Јер, када сте се крстили, тада сте са Христом били сахрањени, те сте с њим и васкрсли вером у делотворну силу Бога који га је васкрсао из мртвих.

13И ви сте некада били мртви због својих преступа и необрезања тела, али вас је он оживео са њим, тако што нам је опростио све преступе, 14поништивши обвезницу чији су нас прописи теретили као дужнике. Њу је он уклонио приковавши је на крст, 15којим је разоружао главарства и власти и јавно их изложио, водећи их у заробљеничкој поворци.

16Зато, не дајте никоме да вас осуђује због онога што једете или пијете, или због некаквог празника, младине или суботе. 17Све то је само сенка онога што долази, а стварност је Христос. 18Не дозволите да вас ико лишава награде, тиме што он сам ужива у понизности и служењу анђелима, и упушта се у виђења. Такав се без разлога прави важан и ослања на људску памет, 19не држећи се Христа – главе, из које све тело, повезано и потпомогнуто зглобовима и жилама, расте онако како му Бог даје да расте.

Супротставите се људским учењима!

20Ако сте се, умревши с Христом, ослободили сила овога света, зашто живите као да још увек припадате свету? Зашто се покоравате прописима: 21„Не дохвати“, „Не окуси“, „Не додируј“? 22Све то се односи на ствари које употребом пропадају. Ништа друго него људске заповести и учења! 23То има привид мудрости, а у ствари је самовољна побожност и лажна понизност, те беспоштедна строгост према телу, али нема никакву вредност; не може да обузда жудњу тела.