Ефесцима 2 – New Serbian Translation NSP

New Serbian Translation

Ефесцима 2:1-22

1И ви сте некада били мртви због својих преступа и греха. 2Тада сте живели у складу са духом овога света, у складу са владаром ваздушних сила. Он је дух који је сада на делу међу онима који се не покоравају Богу. 3Међу овима смо били сви ми, живећи по нашим природним жељама и удовољавајући вољи тела и ума. И ми смо по природи били деца гнева, као други. 4Али Бог, који је богат милосрђем, из своје велике љубави према нама, 5оживео је с Христом нас који смо били мртви због својих преступа. Милошћу сте спасени! 6С њим нас је васкрсао и с њим нас посадио на небесима у Христу Исусу. 7То је учинио да у вековима који долазе покаже изванредно богатство своје милости – добротом коју за нас има у Христу Исусу. 8Милошћу сте спасени посредством вере! То не долази од вашег труда – Божији је дар. 9Не стиче се делима, да се нико не би хвалио. 10Ми смо, наиме, његово дело, створени посредством Христа Исуса, да чинимо добра дела која је Бог унапред припремио за нас.

Једно у Христу

11Зато се сећајте да сте некада били многобошци по рођењу. Јевреји, који себе зову обрезанима (по обреду учињеном на телу), звали су вас „необрезани“. 12Док сте живели без Христа, били сте отуђени од израиљског друштва. Били сте без удела у заветима утемељеним на Божијим обећањима, и живели без наде и без Бога – у свету. 13Али сада сте у Христу Исусу ви, који сте некада били далеко, доведени близу крвљу Христовом.

14Он је, наиме, наш мир. Он је спојио обоје у једно пошто је својим телом срушио зид непријатељства који их је раздвајао. 15Тако је обеснажио Закон с његовим заповестима и уредбама да би у самом себи од двојице створио једног новог човека и тиме успоставио мир, 16и да би обе стране помирио с Богом у једном телу својом смрћу на крсту, усмртивши непријатељство међу њима. 17Он је дошао и проповедао мир вама који сте били далеко и онима који су били близу. 18Јер његовим посредством имамо приступ Оцу по једном Духу.

19Стога, дакле, нисте више странци ни дошљаци, него суграђани светих и чланови Божије породице. 20Назидани сте на темељу који су положили апостоли и пророци, а угаони камен је сам Христос Исус. 21На њему је цела зграда састављена и израста у свети храм у Господу. 22Његовим посредством сте и ви уграђени у зграду у којој Бог пребива својим Духом.