Nya Levande Bibeln

Jesaja 21

Profetia över Babylon

1Detta är Guds budskap om Babylon:Stor förödelse kommer över dig från den fruktansvärda öknen. Som en storm far den fram från söder!

Jag ser en fruktansvärd syn! Gud talar om för mig vad han tänker göra. Jag ser hur du har blivit plundrad och ödelagd. Elamiter och meder ska delta i belägringen. Babylon kommer att falla, och alla de folk det förtryckt ska sluta att klaga.

Smärtan skakar min kropp och det känns som när en kvinna ska föda. Jag blir förstummad av vad jag hör och förtvivlad över vad jag ser.

Allt går runt för mig, och mitt hjärta slutar nästan att slå. Jag är rädd. Nattens vila, som jag förut längtade efter, har blivit en fasa.

Titta! Man förbereder en stor fest. Man dukar fram mat, äter och dricker. Ta din sköld och gör dig färdig för strid! Du har blivit anfallen!

6-7 Herren sa till mig: Sätt ut en vakt på stadsmuren, som kan rapportera vad han ser. När han ser hästdragna vagnar och åsnor och kameler måste han vara beredd!

8-9 Jag ställde alltså ut en vakt på muren, och till slut ropade han: Här har jag stått på min post dag efter dag och natt efter natt. Men nu äntligen kommer det någon. Ja, här kommer en man i vagn bakom hästar!Då hörde jag en röst ropa: Babylon har fallit, och alla dess avgudar ligger krossade på marken.

10 Mitt folk, ni som ligger krossade på tröskplatsen. Jag har berättat för er allt vad Herren, härskarornas och Israels Gud, har sagt.

Profetia över Edom

11 Detta är Guds budskap till Edom:Någon ropar till mig från Edom: Vakt, händer det något? Vakt, händer det något? Hur långt är det kvar till morgonen?

12 Vakten svarar: Morgonen kommer, men också natten är på väg. Fråga gärna, och kom tillbaka och fråga igen!

Profetia över Arabien

13 Detta är Guds budskap till Arabien:Ni karavaner från Dedam som slår läger i Arabiens öknar.

14 Ni som bor i Tema, för ut mat och vatten till flyktingarna!

15 De har flytt undan dragna svärd, vassa pilar och krigets fasor!

16 Men om ett år, säger Herren, ska det vara slut på fienden och den mäktiga stammen Kedars väldiga makt.

17 Bara några få av dess starka bågskyttar ska överleva. Herren, Israels Gud, har talat.