Књига пророка Језекиља 42 – New Serbian Translation NSP

New Serbian Translation

Књига пророка Језекиља 42:1-20

Свете одаје и спољашњи зид

1Онда ме је одвео у спољашње двориште према северу. Довео ме је у одаје које су биле насупрот одељеног простора и грађевине на северу. 2Дужина с предње стране била је стотину лаката, а ширина педесет лаката42,2 Око 50 m дужине и 25 m ширине.. 3Насупрот простора од двадесет лаката који припада унутрашњем дворишту, и насупрот плочника спољашњег дворишта, налазио се ходник испред ходника на три спрата. 4Насупрот одаја била је унутрашња стаза десет лаката дугачка и лакат42,4 Око 5 m дужине и 50 cm ширине. широка. Врата су им гледала на север. 5Одаје на горњем спрату су биле уже од одаја на доњем и средњем спрату зграде, зато што су ходници заузимали више простора. 6Наиме, биле су на три спрата, али нису имале стубове као оне одаје у двориштима. Зато су горње одаје биле уже од доњих и средњих. 7Спољашњи зид, који је био уз одаје, и протезао се према спољашњем дворишту, испред соба, био је дугачак педесет лаката42,7 Око 25 m., 8јер су и одаје у спољашњем дворишту биле педесет лаката42,8 Око 25 m.. А онај ред одаја испред главне дворане је био дуг стотину лаката42,8 Око 50 m.. 9Подно тих одаја је био један улаз, којим се са истока улазило из спољашњег дворишта.

10С југа, по ширини зида до одељеног простора и до грађевине, биле су друге одаје. 11Испред њих је била стаза, баш као и код одаја на северној страни. Одаје су имале исту дужину и ширину, и све су имале исте излазе и иста врата, 12као излази одаја на јужној страни. На почетку стазе је био улаз, који је био испред заштитног зида, којим се може доћи с источне стране.

13Онда ми је рекао: „Одаје на северној и јужној страни насупрот одељеног простора, то су посвећене одаје, где једу свештеници који приносе најсветије жртве Господу. Они ће тамо остављати најсветије жртве, житне жртве, жртве за грех, жртве за преступ, јер је то свето место. 14Када свештеници уђу, нека не одлазе из светог места у спољашње двориште, него нека одложе одећу у којој служе, јер је света. Затим нека обуку другу одећу, па нека приступе местима за обичан свет.“

15Када је завршио са узимањем мера унутрашњег дела Дома, извео ме је на источна врата и измерио свуда унаоколо.

16Мерачком трском је измерио источну страну: било је пет стотина лаката42,16 Око 250 m. унаоколо, мерачком трском.

17Онда је измерио северну страну: било је пет стотина лаката унаоколо, мерачком трском.

18Измерио је јужну страну: било је пет стотина лаката, мерачком трском.

19Затим се окренуо на западну страну и измерио: било је пет стотина лаката, мерачком трском.

20Онда је измерио на све четири стране: зид је био дугачак пет стотина лаката и пет стотина широк, да раздваја свето место од несветог.