Књига пророка Језекиља 41 – New Serbian Translation NSP

New Serbian Translation

Књига пророка Језекиља 41:1-26

Дом

1Довео ме је у дворану Дома и измерио стубове. Ширина стубова је била шест лаката41,1 Око 3 m. са обе стране. 2Ширина врата је била десет лаката, а стране улаза су биле пет лаката41,2 Око 5 m ширина врата и по 2,5 m са обе стране. са обе стране. Онда је измерио дворану Дома. Била је четрдесет лаката дуга и двадесет лаката41,2 Око 20 m дуга и 10 m широка. широка.

3Затим је ушао у унутрашњи део Дома и измерио стубове. Били су два лакта, а врата шест лаката. Ширина зидова са обе стране била је седам лаката41,3 Стубови око 1 m широки, врата око 3 m широка а зидови око 3,5 m широки.. 4Измерио му је дужину: двадесет лаката41,4 Око 10 m и дужина и ширина.. Ширина испред дворане Дома била је двадесет лаката. Он ми рече: „То је Светиња над светињама.“

5Затим је измерио зид Дома. Био је шест лаката широк. Бочне одаје су биле четири лакта41,5 Око 2 m у дужини и у ширину. у дужину и ширину, свуда око Дома. 6Бочне одаје су биле на три спрата, једна изнад друге, по тридесет на сваком спрату. Свуда около уз зид Дома биле су потпорне греде да носе бочне одаје, да се не би уметале у зид Дома. 7Бочне одаје, које су окруживале Дом, бивале су шире са сваким наредним спратом. Грађевина која је окруживала Дом водила је на горе, спрат по спрат, са свих страна Дома. Што се ишло више, повећавала се и ширина грађевине. Тако се, преко средњег спрата, ишло од најнижег до највишег спрата.

8Затим сам видео да је свуда око Дома био један уздигнут плочник, то јест, темељ бочних одаја. Био је висок целу дужину трске, односно шест лаката41,8 Око 3 m.. 9Дебљина спољашњег зида бочних одаја била је пет лаката41,9 Око 2,5 m.. Ширина простора између бочних одаја Дома 10и других одаја, била је двадесет лаката41,10 Око 10 m. свуда око Дома. 11Од тог простора бочне одаје су имале по један улаз, један на северној страни, а други на јужној страни. Ширина места где се тај простор налазио била је пет лаката41,11 Око 2,5 m. свуда унаоколо.

12Грађевина која је стајала насупрот одељеног простора на западној страни била је широка седамдесет лаката, а дебљина зида грађевине била је пет лаката свуда унаоколо. Дужина му је била деведесет лаката41,12 Око 35 m ширина града, око 2,5 m дебљина зида и око 45 m дужина..

13Затим је измерио дужину Дома: стотину лаката. Дужина одељеног простора и зграде са својим зидовима била је стотину лаката41,13 Око 50 m.. 14Дужина предње стране Дома и одељеног простора на источној страни била је стотину лаката41,14 Око 50 m..

15Онда је измерио дужину зграде која стоји насупрот одељеног простора са задње стране, и његове ходнике са сваке стране: стотину лаката41,15 Око 50 m.. Унутрашња дворана Дома и тремови Дома, 16прагови и уски прозори, и ходници који га окружују са три стране насупрот прага су били обложени дрветом свуда унаоколо од пода до прозора; прозори су били затворени. 17Обложено се настављало од врха улаза до унутрашњег дела Дома и споља. А на свим зидовима свуда унаоколо, како изнутра тако споља, били су, према нацрту, 18издељани херувими и палме; по једна палма између два херувима. Сваки херувим је имао два лица. 19Људско лице му је с једне стране било окренуто према палми, а лавље лице му је било окренуто према другој страни палме. Били су издељани по свем Дому, свуда унаоколо. 20Херувими и палме су били издељани од пода до врха улаза по зиду дворане Дома.

21Довратници дворане Дома били су четвороугласти, а испред Светиње над светињама било је нешто 22као дрвени жртвеник; био је три лакта висок и два лакта41,22 Око 1,5 m висок и 1 m широк. широк. Његови углови, подножје и стране су били од дрвета. Онај човек ми рече: „То је сто који стоји пред Господом.“ 23И дворана Дома и Светиња над светињама су имале по двоја врата. 24Свака врата су имала по два крила која су се обртала: два крила за једна врата и два крила за друга врата. 25На вратима дворане Дома су били издељани херувими и палме, исто као и на зидовима. А напољу, испред трема, била је дрвена надстрешница. 26На бочним странама трема били су уски прозори са издељаним палмама с обе стране трема, као и на бочним собама и надстрешницама.