Књига пророка Језекиља 40 – New Serbian Translation NSP

New Serbian Translation

Књига пророка Језекиља 40:1-49

Нови Дом

1Двадесет пете године нашег изгнанства, на почетку године, десетог у месецу, четрнаесте године након пада града – на исти дан – спустила се на мене рука Господња, и он ме је однео тамо. 2Господ ме је у виђењима одвео у земљу Израиљеву и спустио ме на веома високу гору. На њеној јужној страни је била нека грађевина која је изгледала као град. 3Кад ме је довео тамо, видео сам неког човека, који је изгледом био као да је од бронзе. Стајао је на вратима, а у руци му је било ланено уже и мерачка трска. 4Човек ми рече: „Сине човечији, пажљиво гледај, добро слушај и обрати пажњу на све што ћу ти показати, јер си доведен овде да бих ти то показао. Испричај дому Израиљевом све што будеш видео.“

Источна врата

5И гле, Дом је био опасан зидом свуда унаоколо. Мерачка трска коју је човек имао у руци била је дугачка шест лаката40,5 Око 3 m., а сваки лакат је био за један длан40,5 Око 7,5 cm. дужи.40,5 Лакат у одељкуЈез 40–48 је тзв. дуги лакат и износио је око 53 cm, за разлику од обичног лакта од 50-ак cm. Ширина грађевине коју је измерио била је једна трска40,5 Око 3 m., а и висина јој је била једна трска.

6Затим је дошао на врата која гледају на исток. Попео се на степенице и измерио праг врата. Ширина му је била једна трска40,6 Око 3 m.. 7Свака стражарница је била једну трску дуга, а размак између стражарница био је пет лаката40,7 Око 2,5 m.. Праг врата код трема насупрот Дома био је једну трску дуг.

8Измерио је трем врата према Дому; био је једну трску40,8 Око 3 m. дуг. 9Онда је измерио трем врата; био је осам лаката40,9 Око 4 m. дуг, а његова два стуба била су два лакта40,9 Око 1 m. дуга. Трем код врата био је насупрот Дома.

10Са сваке стране источних врата било је по три стражарнице. Све три су биле исте мере, и стубови између њих су имали исте мере. 11Ширина врата која је измерио била је десет лаката, а дужина врата била је тринаест лаката40,11 Око 5 m ширине и 7 m дужине.. 12Испред стражарница с обе стране била је ограда од једног лакта40,12 Око 50 cm.. Свака стражарница је имала по шест лаката40,12 Око 3 m. и с једне и с друге стране. 13Онда је измерио врата од крова једне стражарнице до крова друге стражарнице; била су широка двадесет пет лаката40,13 Око 12,5 m.. Улази стражарница су стајали један наспрам другог. 14Направио је и стубове од шездесет лаката40,14 Око 30 m.. Двориште се пружало свуда око врата до стубова. 15Размак између прочеља врата до трема унутар врата био је педесет лаката40,15 Око 25 m.. 16Стражарнице са својим стубовима имале су – свуда унаоколо – уске прозоре унутар врата. И трем је имао прозоре свуда унаоколо. Стубови су били украшени палмама.

Спољно двориште

17Затим ме је довео у спољно двориште. Тамо су биле одаје и плочник који се пружао свуда око дворишта. Било је тридесет одаја на том плочнику. 18Плочник је био са обе стране врата према дужини врата. То је био доњи плочник. 19Затим је измерио размак између доњег дворишта, од прочеља унутрашњих врата до прочеља спољног дворишта. Било је стотину лаката40,19 Око 50 m. на исток и на север.

Северна врата

20Онда је измерио дужину и ширину врата спољног дворишта која гледају према северу. 21Имала су по три собе са обе стране; стубови и трем су имали једнаке мере: педесет лаката у дужину, и двадесет пет лаката40,21 Око 25 m у дужину и око 12,5 m у ширину. у ширину. 22Њени прозори, тремови и палме су имали исте мере као на вратима која гледају на исток. Седам је степеника водило до њих, а трем је био испред њих. 23Унутрашње двориште је имало врата наспрам северних врата, као она на истоку. Измерио је од врата до врата: стотину лаката40,23 Око 50 m..

Јужна врата

24Затим ме је одвео на југ где су била јужна врата. Измерио је стражарнице, стубове и трем; имали су исте мере као и остале. 25Прозори и трем су имали уске прозоре свуда унаоколо, као остали прозори: педесет лаката у дужину и двадесет пет лаката у ширину40,25 Око 25 m у дужину и око 12,5 m у ширину.. 26Седам је степеница водило до њих, а трем је био испред њих. Његови стубови су били украшени палмама; на свакој страни је била по једна. 27Унутрашње двориште је имало врата окренута ка југу. Измерио је растојање између ових врата и јужних врата: стотину лаката40,27 Око 50 m..

Врата унутрашњег дворишта

28Потом ме је довео у унутрашње двориште код јужних врата и измерио јужна врата. Имала је исте мере као остала. 29Стражарнице, стубови и трем били су исте мере. Врата и њихов трем имали су прозоре свуда унаоколо: педесет лаката у дужину и двадесет пет лаката40,29 Око 25 m у дужину и 12,5 m у ширину. у ширину. 30Тремови су били свуда унаоколо. Били су педесет лаката дуги и пет лаката широки40,30 Око 25 m у дужину и 2,5 m у ширину.. 31Трем је био наспрам спољног дворишта, а његови стубови су били украшени палмама. Осам је степеника водило до њега.

32Онда ме је довео до унутрашњег дворишта на истоку, и измерио врата. Била су исте мере као остала. 33Стражарнице, стубови и трем били су исте мере. Врата и њихов трем имали су прозоре свуда унаоколо. Била су педесет лаката дуга и двадесет пет лаката40,33 Око 25 m у дужину и 12,5 m у ширину. широка. 34Трем је био наспрам спољног дворишта, а његови стубови су били украшени палмама. Осам је степеника водило до њега.

35Довео ме је до северних врата и измерио их. Била су исте мере као остала. 36Стражарнице, стубови и трем били су исте мере. Врата и њихов трем имали су прозоре свуда унаоколо. Била су педесет лаката дуга и двадесет пет лаката40,36 Око 25 m у дужину и 12,5 m у ширину. широка. 37Трем је био наспрам спољног дворишта, а његови стубови су били украшени палмама. Осам је степеника водило до њега.

Просторије за припремање жртава

38Ту је била једна одаја чији је улаз био код стубова врата. Ту су прали жртву свеспалницу. 39Унутар трема врата су била два стола са обе стране, на којима су клали жртве свеспалнице, жртве за грех и жртве за преступ. 40А са спољне стране, како се улази на северна врата, била су два стола, и два стола на другој страни трема на вратима. 41Било је укупно осам столова, по четири стола са сваке стране, на којима су се клале жртве. 42Била су и четири стола за жртве свеспалнице од тесаног камена, дужине један и по лакат, ширине један и по лакат40,42 Око 75 cm дужине и ширине. а висине један лакат. На њих су стављали оруђе за клање жртава свеспалница и других жртава. 43Полице40,43 Не зна се тачно значење речи. Даничић преводи куке., један длан40,43 Око 7,5 cm. широке, биле су причвршћене за зид свуда унаоколо, а на столове су стављали месо жртава.

Свештеничке одаје

44Изван унутрашњих врата биле су две одаје у унутрашњем дворишту, једна код северних врата окренута према југу, и друга код јужних врата окренута према северу. 45Он ми рече: „Ова одаја која гледа на југ је за свештенике који су задужени да чувају Дом. 46Одаја која гледа на север је за свештенике, синове Садокове, Левијеве потомке, који једини могу да приступе Господу да му служе. Они врше службу око жртвеника.“

47Онда је измерио двориште. Било је четвороугласто, стотину лаката у дужину и стотину лаката40,47 Око 50 m у дужину и ширину. у ширину. Жртвеник је стајао испред Дома.

48Потом ме је довео до трема Дома и измерио трем: пет лаката с једне стране и пет лаката40,48 Око 2,5 m са обе стране. с друге стране. Дужина врата: три лакта40,48 За разлику од овог, јеврејског текста, у Септуагинти стоји: Ширина врата је била 14 лаката с припадајућим зидовима, тј. око 7 m у ширину. с једне стране и три лакта40,48 Око 1,5 m са обе стране. с друге стране. 49Трем је био двадесет лаката40,49 Око 10 m. у дужину и дванаест40,49 Према Септуагинти, тј. око 6 m. лаката у ширину. Било је десет степеника којима се пењало до њега. Поред стубова су били велики стубови, са сваке стране по један.