Књига пророка Исаије 7 – New Serbian Translation NSP

New Serbian Translation

Књига пророка Исаије 7:1-25

Прва опомена Ахазу: најезда са севера

1У дане Јудиног цара Ахаза, сина Јотама, сина Озијина, подигоше се арамејски цар Ресин и израиљски цар Фекај, син Ремалијин, да ратују против Јерусалима, али нису могли да га освоје.

2Тада су дојавили династији Давидовој говорећи: „Арамејци су се улогорили у Јефремовој области.“ И задрхтало је срце њихово и срце народа њиховог као кад шумско дрвеће задрхти због ветра.

3Онда је Господ рекао Исаији: „Изађи да сретнеш Ахаза, ти и син твој Сеар-Јасув, на крај водовода Горњег језера на путу за Бељарево поље, 4и реци му: ’Пази и буди спокојан и не бој се! И срце твоје нека се не плаши од ова два угарка задимљена, због распаљеног гнева Ресина и Арама и због сина Ремалијина, 5ни зато што су се заверили против тебе на зло Арам и Јефремовци и син Ремалијин, те говоре: 6„Кренимо на Јуду и опколимо је и освојимо за себе, и зацаримо усред ње за цара сина Тавеиловог.“ 7Говори Господар Господ:

„То се збити неће,

и то бити неће!

8Зато што Арамом Дамаск господари,

а Дамаском Ресин господари,

и кроз шездесет пет година

биће разорени Јефремовци као народ;

9а Јефремовцима Самарија господари,

а Самаријом син Ремалијин господари;

ако не верујете,

нећете се одржати.“’“

Друга опомена Ахазу: Емануил

10Господ је опет проговорио Ахазу и рекао: 11„Заишти знак од Господа Бога својега било из дубине бездана било с висине од горе.“

12Ахаз је, међутим, одговорио: „Нећу тражити и нећу искушавати Господа.“

13Тада је Исаија рекао: „Чујте, династијо Давидова! Зар вам је мало што сте дојадили људима, па и Богу моме хоћете да дојадите? 14Зато ће вам сам Господ дати знак: ето, девојка ће затруднети и сина ће родити, и наденуће му име ’Емануил’7,14 Емануил значи Бог је с нама.. 15Масло и мед јешће да сазна како да одбаци зло и одабере добро; 16јер пре него што дечак сазна како да одбаци зло и одабере добро, биће напуштена земља за коју се ти бринеш пред оба цара њена. 17Довешће Господ против тебе, и против народа твог, и против династије твоје дане каквих није било, од дана кад се Јефремовци одвојише од Јудејаца – довешће цара асирског.“

Асирија је Божије оруђе

18У дан онај зазвиждаће Господ зунзарама на ушћу египатских токова и пчелама по земљи асирској, 19да све оне дођу и да попадају по стрмим коритима потока сувих, и по раселинама стена, по трњацима и свим пашњацима. 20У дан онај, Господар ће обријати бритвом изнајмљеном с ону страну Еуфрата, царем асирским, обријаће главу и длаке с ногу, и браду ће такође збрисати. 21У дан онај, свако ће хранити по јуницу из крда и по две овце, 22а од обиља обрађеног млека маслом ће се хранити; маслом и медом ће се хранити свако ко у земљи буде преостао. 23У дан онај, на сваком месту где је чокота хиљаду, што вреде сребрњака хиљаду, тамо ће бити бодље и трње; 24са стрелом и луком тамо ће се долазити, јер ће земља бити сва у бодљама и трњу, 25а по горама свим, где се мотиком копало, нико тамо долазити неће, због страха од бодљи и трња; тамо ће се говеда слати, тамо ће овце газити.