Chinese Contemporary Bible (Traditional)

列王紀下 20

希西迦的病危與康復

1那些天,希西迦病危,亞摩斯的兒子以賽亞先知前來對他說:「耶和華說,『你要交待後事,因為你要死了,你的病不能康復。』」 希西迦把臉轉向牆,向耶和華禱告,說: 「耶和華啊,求你顧念我怎樣全心、忠誠地事奉你,做你視為善的事。」希西迦痛哭起來。 當時,以賽亞還沒有走出中院,耶和華對他說: 「回去告訴我子民的首領希西迦,『你祖先大衛的上帝耶和華說,我已聽見你的禱告,看見了你的眼淚。我要醫治你,三天後你就可以上耶和華的殿。 我要使你的壽命增加十五年,我要從亞述王手中拯救你和這城。為我自己和我僕人大衛的緣故,我要保護這城。』」

以賽亞說:「拿一塊無花果餅貼在王的瘡上,他就會痊癒。」

希西迦問以賽亞:「有什麼兆頭證明耶和華要醫治我,三天後我可以上耶和華的殿呢?」 以賽亞說:「耶和華要給你一個兆頭,證明祂言出必行。你要日影前進十度還是後退十度呢?」 10 希西迦說:「日影前進十度容易,讓日影後退十度吧。」 11 以賽亞先知向耶和華祈求,耶和華就使亞哈斯日晷上的日影後退了十度。

巴比倫的使者來訪

12 那時,巴拉但的兒子巴比倫王米羅達·巴拉但聽說希西迦病了,便派人送去書信和禮物。 13 希西迦接見使者,讓他們觀看國庫裡的金銀、香料、珍貴膏油、所有兵器和一切寶物。希西迦把宮中及國內的一切都給他們看。

14 以賽亞先知來見希西迦王,問他:「這些人說了些什麼?他們從哪裡來?」希西迦答道:「他們來自遙遠的巴比倫。」 15 以賽亞問:「他們在你宮裡看到了什麼?」希西迦答道:「他們看到了我宮中的一切。我把國庫裡的一切都給他們看了。」

16 以賽亞對希西迦說:「你聽著,耶和華說, 17 『終有一天,你宮中的一切和你祖先積攢到現在的一切,必一件不留地被擄到巴比倫。這是耶和華說的。 18 你的子孫當中必有人被擄去,在巴比倫王的宮中做太監。』」 19 希西迦對以賽亞說:「耶和華藉你說的話很好。」因為他想:「至少我有生之年將平安穩妥。」

20 希西迦其他的事蹟和成就,包括怎樣建造水池和挖溝引水入城,都記在猶大的列王史上。 21 希西迦與祖先同眠後,他兒子瑪拿西繼位。

Nya Levande Bibeln

2 Kungaboken 20

Hiskias sjukdom

1Vid den tiden blev Hiskia dödligt sjuk, och profeten Jesaja kom och hälsade på honom.Ordna upp dina affärer och gör dig beredd att dö, sa Jesaja. Herren säger att du inte kommer att bli frisk.

Hiskia vände sig då mot väggen och bad:

Herre, kom ihåg att jag alltid försökt att lyda dig och behaga dig i allt vad jag gjort. Sedan grät han ut sin förtvivlan.

Innan Jesaja hade lämnat palatsgården, talade Herren till honom igen och sa:

Gå tillbaka till Hiskia, ledaren för mitt folk, och säg: 'Herren, din förfader Davids Gud, har hört din bön och sett dina tårar. Jag ska göra dig frisk, och om tre dagar ska du tillbe mig i templet.

Jag ska förlänga ditt liv med femton år och rädda dig och den här staden från kungen i Assyrien. Det ska jag göra för att förhärliga mitt namn och för min tjänare Davids skull.'

Jesaja gav sedan Hiskia rådet att göra en deg av fikon och lägga på svullnaden. Hiskia gjorde så och blev frisk.

Under tiden hade kung Hiskia frågat Jesaja: Vad är tecknet på att Herren ska göra mig frisk så att jag kan gå till templet igen om tre dagar?

Herren ska ge dig ett tecken. Vill du att skuggan på soluret ska gå tio streck framåt eller tio streck bakåt? sa Jesaja.

10 Solskuggan går ju alltid framåt. Gör så att den går bakåt, svarade Hiskia.

11 Jesaja bad då Herren att göra så, och han lät skuggan på Ahas solur gå tio streck tillbaka!

Sändebud från Babylon till Hiskia

12 Ungefär vid den tiden skickade Berodak-Baladan, son till Babylons kung Baladan, hälsningar och en gåva till Hiskia, eftersom han hört att han var sjuk.

13 Hiskia välkomnade sändebuden och visade dem alla sina skatter, silver, guld, välluktande kryddor, dyrbara oljor och andra värdefulla föremål. Han dolde ingenting för dem.

14 Jesaja gick då till kung Hiskia och frågade vad männen ville och varifrån de kom.De kom ända bortifrån Babylon, svarade Hiskia.

15 Vad fick de se i ditt palats? frågade Jesaja.De fick se allt. Jag visade dem alla mina skatter, svarade Hiskia.

16 Lyssna till Herrens ord! sa Jesaja till kungen.

17 Den dag kommer, när allt som du och dina förfäder har samlat här ska föras bort till Babylon. Ingenting ska bli kvar.

18 En del av dina söner ska också föras bort och bli hovmän åt kungen i palatset i Babylon.

19 Om detta är vad Herren vill, så är det bra, svarade Hiskia och utgick ifrån att det skulle vara fred och ro under återstoden av hans egen livstid!

20 Resten av Hiskias historia och om hans stora bedrifter, om dammen och vattenledningen han byggde och hur han ledde vattnet in i staden, finns att läsa i Juda kungars krönika.

21 När Hiskia dog, blev hans son Manasse kung efter honom.