Chinese Contemporary Bible (Traditional)

出埃及記 38

祭壇、院子和奉獻的物品

1比撒列用皂莢木造燒祭物的方形祭壇,長寬各二點三米,高一點三米, 在壇的四角造四個角狀物,與壇連成一體,祭壇外面包上銅。 他用銅造一切的器具,就是盆、鏟、碗、肉叉、火鼎。 又造了一個銅網,銅網在祭壇圍邊的下方,向下伸展到祭壇的腰部, 在銅網的四角鑄四個銅環,以便抬壇。 他用皂莢木做橫杠,包上銅, 把橫杠穿在壇邊的銅環裡,以便抬壇。壇是中空的,用木板製作。

他用在會幕門口服侍的婦女們的銅鏡造銅盆和盆座。

他用帷幔圍成院子,南面的帷幔用細麻線織成,長四十六米。 10 帷幔有二十根柱子,二十個帶凹槽的銅底座,柱子上的鉤子和橫杆都是銀的。 11 北面的帷幔也是長四十六米,柱子、銅底座、鉤子、橫杆的樣式與南面的一樣。 12 西面的帷幔寬二十三米,有十根柱子和十個帶凹槽的底座,鉤子和橫杆都是銀的。 13 東面的帷幔也是寬二十三米。 14-15 入口兩邊的兩幅帷幔都是寬六點九米,各有三根柱子和三個帶凹槽的底座。 16 院子四面的帷幔都用細麻線織成。 17 柱子帶凹槽的底座是銅的,柱子上面的鉤和橫杆是銀的,柱頂包銀,院子所有的柱子都用銀杆相連。 18 院子入口的門簾用藍色、紫色、朱紅色毛線和細麻線繡製,長九米、高二點三米,與院子帷幔的高度一樣。 19 門簾有四根柱子和四個帶凹槽的銅底座,柱子上的鉤子和橫杆都是銀的,柱頂包銀。 20 聖幕和院子四圍所有的橛子都是銅的。 21 以上是安放約櫃的聖幕中所用的物品,是照摩西的吩咐,由亞倫祭司的兒子以他瑪指揮利未人清點的。

22 猶大支派戶珥的孫子、烏利的兒子比撒列做好了耶和華吩咐摩西預備的一切物品。 23 他的助手是但支派亞希撒抹的兒子亞何利亞伯,是雕刻家和設計師,並懂得用細麻線和藍色、紫色、朱紅色的線刺繡。

24 按聖所的秤計算,建造聖所共用了奉獻的金子一噸。 25 按聖所的秤計算,從登記的人口所收到的銀子是三點四二噸。 26 這是所有登記的、年齡在二十歲以上的人所繳納的銀子,共有六十萬三千五百五十人,每人交六克銀子,以聖所的秤為準。 27 鑄造聖所帶凹槽的底座和帷幔柱子帶凹槽的底座共用了三點四噸銀子,共鑄造了一百個底座,每個底座用了三十四公斤銀子。 28 剩下的二十公斤銀子用來製造柱子上的鉤子和橫杆以及包柱頂。 29 百姓奉獻的銅共有二點四噸, 30 用來製造會幕入口帶凹槽的底座、祭壇、壇上的銅網及一切器具、 31 院子周圍和院子入口帶凹槽的底座以及聖幕、院子周圍所有的橛子。

Nya Levande Bibeln

2 Mosebok 38

Brännofferaltaret tillverkas

1Brännofferaltaret tillverkades också av akacieträ, två och en halv meter i fyrkant och en och en halv meter högt.

I vart och ett av de fyra hörnen fanns ett horn, gjort i ett stycke med altaret. Altaret var överdraget med koppar.

Alla tillbehör till altaret var också gjorda i koppar, askkärl, skovlar, skålar, gafflar och fyrfat.

Han gjorde också ett nät av koppar som sattes nertill på altaret och räckte upp till avsatsen, som löpte runt altarets utsida på halva dess höjd.

Fyra ringar för bärstänger sattes i de fyra hörnen på kopparnätet.

Bärstängerna var gjorda av akacieträ, överdragna med koppar.

De var inskjutna i ringarna på altarets sidor. Altaret var öppet inuti med sidor av plankor.

Till tvättfatet och ställningen, som båda var av koppar, använde han speglar, som var gåvor från de kvinnor som tjänstgjorde vid ingången till tältet.

Förgården byggs

Sedan gjorde han förgården. Den södra sidan var femtio meter lång, och förhänget till den gjordes av tvinnat vitt garn.

10 Tjugo stolpar skulle hålla förhänget, och de hade socklar av koppar och hakar och band av silver.

11 Den norra sidan var också femtio meter lång, med tjugo stolpar och socklar av koppar och med hakar och band av silver.

12 Den västra sidan var tjugofem meter lång, och förhänget fästes vid tio stolpar på socklar med hakar och band av silver.

13 Den östra sidan var också tjugofem meter lång.

14 Förhängena till vardera sidan om ingången var sju och en halv meter, och vart och ett hade tre stolpar och tre socklar.

15 Alla förhängen utmed förgårdens sidor var gjorda av tvinnat vitt garn.

16-17 Varje stolpe hade en sockel av koppar, och alla hakar och kransar var av silver, och stolparnas knoppar överdrogs också med silver.

18 Förhänget, som täckte ingången till förgården, var gjort i konstvävnad av mörkblått, purpurrött, rosenrött och tvinnat vitt garn. Det var tio meter långt och två och en halv meter högt, efter tygets bredd, i likhet med förhänget runt förgården.

19 Det hölls uppe av fyra stolpar med fyra socklar av koppar och med hakar och kransar av silver, och stolparnas knoppar var också överdragna med silver.

20 Alla pluggar som användes till tältet och förgården var gjorda av koppar.

21 Följande är en sammanfattande beräkning av de olika etapperna vid bygget av tabernaklet, där Herrens ark skulle stå. Beräkningen gjordes efter Moses instruktioner genom leviternas försorg och under ledning av Itamar, prästen Arons son.

22 Besalel, Uris son och sonson till Hur av Juda stam, var ledare för hantverkarna.

23 Som medhjälpare hade han Oholiab, Ahisamaks son, av Dans stam. Denne var också en erfaren yrkesman och skicklig i snideri och konstvävnad och i att väva med mörkblått, purpurrött, rosenrött och vitt garn.

Materialåtgång till tabernaklet

24 Folket gav gåvor av guld till en vikt av 1.225 kilo, och allt detta användes till tältet med dess tillbehör.

25-26 Silvret som användes vägde 4.220 kilo. Man hade fått fram det genom den lösesumma som begärdes av alla över tjugo års ålder vid den genomförda folkräkningen, tillsammans 603.550 personer. Var och en fick alltså bidra med cirka sju gram, eller en halv sikel.

27 Till socklarna för helgedomens väggar och socklarna för förhänget gick det åt 4.200 kilo silver, fyrtiotvå kilo till varje sockel.

28 Det silver som blev över användes till att dra över stolparnas knoppar och till hakarna och banden.

29-31 Folket gav också 2.970 kilo koppar, vilket användes till socklarna vid tabernaklets ingång och till kopparaltaret med kopparnätet och altarets övriga tillbehör, samt till socklarna runt omkring förgården och till alla pluggar som skulle användas till tabernaklet och hela förgården.